Bouw je dampkap in in jouw werkblad!

Bouw je dampkap in in jouw werkblad!

Tips & tricks

 

Ben jij ook geen fan van een traditionele dampkap of van hangkasten boven je kookplaat? Dan kan je tegenwoordig ervoor kiezen om jouw dampkap in te bouwen in jouw werkblad. Maar werkt zo’n dampkap dan echt wel? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij nemen jou mee op een spannende trip door het land van de dampkappen!

 

Welke soorten inbouwdampkappen bestaan er?

Er bestaan enkele varianten maar welke past nu precies bij jouw keuken en jouw levensstijl?  

Telescopische dampkap

Stel je voor: een dampkap die uit je werkblad schuift. Toegegeven, het ziet er een beetje futuristisch uit. Er bestaan diverse modellen met elk hun specifieke voordelen. Sommige worden zijdelings van het kookvuur geplaatst, anderen tussenin twee kookplaten en nog anderen over de volledige lengte achter de kookplaten, deze zijn ineens ook een spatwand.

Kookplaat met randafzuiging

Hou je het toch liever strak? Dan is een werkblad dampkap met randafzuiging wel iets voor jou! Een krachtige afzuiging rondom jouw kookplaat zuigt alle hete lucht weg. Kook je vaak met hoge potten? Dan is deze kookplaat met randafzuiging wel niet aan te raden. Verder is het ook goedkoper als je kiest voor een kookplaat met randafzuiging dan dat je voor een kookplaat met een aparte dampkap gaat.

dampkap

Wat zijn de voor- en nadelen van een ingebouwde dampkap?

Voor je beslist om een dampkap in jouw werkblad in te bouwen, kan je best de voor- en nadelen even afwegen. Hier zie je alle kenmerken nog even op een rijtje:

Telescopische dampkap

 • Filters binnen handbereik
 • Kan dienen als spatwand
 • Sommige modellen hebben verlichting
 • Enkel zichtbaar als de dampkap werkt
 • Minder ruimte in de onderliggende keukenkasten

Kookvuur met randafzuiging

 • Filters binnen handbereik
 • Strak & modern
 • Mooi ingewerkt
 • Beperkte afzuiging voor hoge potten en pannen
 • Minder ruimte in de onderliggende keukenkasten
 • Stiller dan een traditionele dampkap

Hoe werkt zo’n dampkap in je werkblad?

Met een afstandbediening kan je zelf kiezen of de dampkap na het koken terug verdwijnt in jouw keuken of niet. Verder kan je kiezen voor een werking met afvoer naar buiten of een werking met luchtcirculatie/recirculatie:

Werking met luchtafvoer

Terwijl je aan het koken bent, zuigt de dampkap de kookdampen aan. De lucht wordt via het paneel voor de randafzuiging door de vetfilters gevoerd en gezuiverd en daarna wordt de lucht naar buiten toe geleid.

Werking met luchtcirculatie/recirculatie

In deze dampkappen is er geen luchtafvoer naar buiten maar zit een koolstoffilter. De aangezogen lucht wordt ook door het paneel voor randafzuiging en door de vetfilters gevoerd maar wordt achteraf ook nog door de koolstoffilter gereinigd. Wanneer de lucht gereinigd is, wordt de lucht terug naar de keuken geleid. Er moet dan ook wel gezorgd worden voor een rooster of perforatie zodat de lucht wel terug naar buiten kan.

 

Vormen jouw keuken en een inbouw dampkap een perfecte match?

Past een ingebouwde dampkap bij jouw levensstijl en heb je ontdekt welk type “the one” is voor jou? Kom ze bekijken in één van onze toonzalen, dan geven wij jou een korte demonstratie en wat meer info. De merken die je kan terugvinden in onze toonzalen zijn Novy en AEG, neem alvast een kijkje op hun website voor nog wat meer uitleg.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels